Рецензія на фільм «Форсаж 4»

12 квітня 2009,  21:39 | Рецензії | Автор: Redder

Відчувши наближення весняного загострення, прокинувся від слячки, з'їв таблеток, подзвонив найпрекраснішій дівчині у світі й витяг її в кіно. В кіно, як з'ясувалося, показували «Форсаж 4». Втім, це він у нас Форсаж 4, а в оригіналі зовсім навіть "Fast & Furious". Перші три серії, втім, я теж дивився.

Перед фільмом показали три трейлери - на «Населений острів: Сутичка», «Трансформерів: Помста занепалих» й «Стар Трек». Перший, незважаючи на неначебто достаток бойових і намальованих сцен, виглядає гівняно, другий - нереальна круть, а третій - чорт його зна, з одного боку перезнімання серіалу столітньої давнини, а з іншого - Джей-Джей Абрамс (родич відомого танка) туфти не жене й тонко відчуває бажання й настрій аудиторії. Загалом, будемо подивитися.

Поки я міркував над тонкостями кіновиробництва, народ, затарившись дивовижними бідонами з попкорном, розсівся, і почався власно фільм. Вже перші кадри змусили пропотіти й послабити краватку - гонка за мега-бензовозом з наступною крадіжкою цистерн виглядає неймовірно круто. Домінік Торрент у виконанні Віна Дизеля рулить зі страшною силою - в обох сенсах. А за проїзд його машини під вантажівкою, яка вибухає, взагалі можна видати яку-небудь круту премію. Початок дуже сподобався.

Розвиток сюжету далі викликає тільки повагу - тут і постійні мега-гонки з різних приводів, і Дизель, який вагомо роняє свої репліки, і Пауль Валкер (ака агент Оконнор), ізбиваючий своїх колег по роботі, і романтична лінія з Мішель Родрігес, і родинна лінія із Джорданою Брюстер (гарна надзвичайно), і злий негр із серпом і молотом на шиї - і ще тачки-тачки-тачки!!!

Часом складалося враження, що фільми із серії «Форсаж» і всі "Need for Speed"'и робить та сама контора - а наприклад, під час тест-драйву з усіма намальованими картинками й GPS-підказками воно перетворилося у впевненість. Впевнений, у багатьох геймерів руки під час перегляду смикалися до недосяжного Tab й Shift для перемикання швидкостей. У мене, щоправда, не смикалися, у мене на руках дівчина сиділа. Але в цілому - дуже, дуже бадьоро все вийшло, цілком запально.

З іншого боку, не можна сказати, що фільм зриває якісь покриви або відкриває нову сторінку в історії фільмей про стрітрейсерство. Все доволі типово й стандартно - у гарному сенсі слова. Харизматичний Головний Лиходій, його Лютий Підручний, тема помсти за безневинно вбиту сестру, пекельні перегони по тунелях, безкровний мордобій і жодного матірного слова (щоб вкластися в підлітковий рейтинг PG13), все як треба, але якось без ізюминки.

Дивно навіть, що не було найбільш лютих перлин голлівудщини - Фінальної Бійки з Лиходієм на Занедбаному Заводі й Вертольота, який вибухає. Хоча актори дуже намагаються - всі в рамках своїх типажів «Брутальний Мачо з Кодексом Честі», «Агент Зірвиголова», «Іронічна Сестра», «Мерзенний Покидьок». Деякі сцени, щоправда, викликали деяке здивування. От погоня по дахах, явно злямзана з «Матриці» - вона для чого саме так зроблена? Тримання негідника за ногу з наступним киданням з висоти теж взято відомо звідки, хоча Дизель - далеко не Арнольд. Ну й так далі. Напевно, ці фрагменти щось таке спеціальне повинні казати глядачу, але не кажуть. Мовчать, сволоти.

Закінчення вийшло цікавим, я якось навіть не очікував такого. Ну а фінальний епізод з погонею за автобусом - взагалі блиск, особливо посмішка Дизеля на останніх кадрах. Порадували.

В цілому режисер Джастін Лін (який запам’ятався тільки «Токійським Дрифтом», але непогано, втім, запам’ятався) відробив свої гроші на совість. Нічого видатного, але дуже бадьоро й барвисто. Аматори гонок, стрілянини й Віна Дизеля залишаться не розчаровані.

А от за український дубляж вже настав час кого-небудь вбивати. Перекладачі й дублятори споганили весь фільм як могли, враження було мерзенне, черговий «Кушугум Продакшнз». Тільки оригінал.

474